luni, 9 februarie 2009

Sunt egoist

A fi egoist este ceva rau, sau cel putin, cuvantul egoist suna urat; a fi egoist este un pacat, sau cel putin nu e bine sa fi egoist; cuvantul egoism are ca antonim cuvatul altruism; intrebarea mea este: de cate ori in viata am fost altruisti si de cate ori egoisti? a fi altruist suna frumos, este ceva bun, este o valoare; in viata de zi cu zi cate persoane merita sa fie tratate cu altruism; si cat evoluam ca persoane folosind altruismul?
Altruismul este virtutea fundamentala a crestinismului; si crestinismul este religia care se bazeaza in colectiv si nu in persoana; poate aceasta mentalitate creata de crestinism ne face sa vedem astfel lucrurile, sa apreciem persoanele altruiste si sa le dispretuim pe cele egoiste; de ce egoismul nu poate fi o calitate (nu ma refer la un exces de egoism), spun asta pentru ca evolutia este un rezultat al egoismului; daca omul n-ar fi fost egoist n-ar fi evoluat ar fi ramas la un stadiu de anarhie, un stadiu zoologic. Ambitiile personale, sloganul "scopul scuza mijloacele" au trezit in om foamea de mai mult si de descoperire; toate operele de arta in special cele din epoca medievala si moderna ascund subt frumusetea lor cele mai urate sentimente (egoismul, setea de putere, fala, mandria etc) care au emanat din sufletele acelor regi, nobili sau papi care au sponsorizat artisti de-a lungul timpului.
Marii oameni au recurs si ei la egoism pentru a-si indeplini obiectivele; toate aceste exemple le-am expus pentru a evidentia importanta acestor "defecte" in viata noastra (nu ma refer aici la folosirea lor in exces); cred ca omul nu poate sa fie fericit daca nu este umpic egoist, daca, cateodata, nu renunta la a face pe plac celorlalti pentru a-si satisface dorintele; cateodata suntem prea altruisti, ne gandim prea mult la cel de langa noi, si uitam sa ne gandim la noi, ne instrainam fata de noi insine.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ma bucur ca ai revenit pe blog dupa o pauza destul de indelungata, cel putin pentru mine. Excelenta postarea, cred ca fiecare dintre noi mai este din cand in cand egoist, e destul de greu sa fi altruist in lumea de azi, dar nu e imposibil. Cu respect Cosmin

Alexandru Zatreanu spunea...

Pacat ca sunt multi altruisti de fatada; pt cei adevarati tot respectul.

Adrian spunea...

Chestia asta suna a justificare pentru a ne folosi de ego atunci cind ne confundam cu manifestarea,insa de fapt suntem mai mult de atit.Evolutia nu se face prin egoism,ci prin individualizare cea ce este cu totul altceva.Orice punct de univers si orice entitate se individualizeaza treptat,adunind experienta buna-rea,iar renuntarea la egoism nu inseamna separarea de acest ego cu care defilam acum,cit intelegerea lui.Ne folosim de el pentru a afirma cea ce suntem,dar nu ne confundam cu el,de fapt nu ne confundam cu nimic din cea ce vine si trece,fiindca singurul element imuabil este insasi existenta,viata noastra.Tot cea ce este trecator,este instrument de evolutie,iar detasarea pe care ti o ofera aceasta intelegere,te ajuta sa treci de la a face,la a fii,si din nou la face,insa la un alt nivel,mereu mai inalt.In rest,ma bucur ca suntem impreuna,materialismul si inconstienta tipic occidentala din Spania,nu poate rupe legaturile spirituale care ne leaga prin intruparea ta in aceasta zona,in Romania.Si pe masura ce te trezesti si te recunosti,poti fii o punte a constientei si a constiintei intre doua lumi aparent diferite.Curaj si intelepciune.

Alexandru Zatreanu spunea...

Multumesc Adrian, pentru mesaj; in acest articol eu vorbesc despre egoism si cred ca omul trebuie sa se foloseasca si de defectele sale pentru a se apropia de sine insusi(intr-un mod mai moderat); in ceea ce priveste individualismul cred ca omul este singura fiinta de pe globul pamantesc care se poate individualiza treptat; as vrea sa fac o precizare vis-a-vis de afirmatia ta indreptata spre occident: cunosc occidentul la fel ca tara mea si pot spune ca noi romanii suntem mult mai reci, mai materialisti si inconstienti ca occidentalii; noi suntem acei filozofi despre care marx spunea ca vorbesc mult si nu actioneaza, la noi toti isi dau cu parearea si aproape nimeni nu schimba nimic si cred ca am spus in alt articol ca daca nu se trece peste criza morala si cea a valorilor personale nu se poate trece nici peste cea politica si nici peste cea economica, iar noi pare ca suferim o criza morala permanenta si o lipsa de solidaritate si de valori care in occident nu se simte. mabucur ca te-am gasit si sper sa mai conversam.

Anonim spunea...

Eu cred că, practic, egoismul esta sursa multor lucruri, inclusiv sursa altruismului. De exemplu, eu mă simt bine dacă ajut pe cineva... Sunt egoist, sau altruist?