joi, 15 ianuarie 2009

La multi ani Eminescu!


Astazi se implinesc 159 de ani de la nasterea celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu. Nu cred ca are rost sa incep sa povestesc aceleasi lucruri care le spun toti in deschiderea unui omagiu dedicat Luceafarului poeziei romanesti; toti stim cine a fost Eminescu si ce mostenire culturala ne-a lasat; nu cred ca ar fi just ca lumea sa ramana doar cu aceasta idee mitica si sa uite de partea umana a poetului; nu trebuie sa fim superficiali cand citim poemele lui Eminescu, pentru ca atunci vom crede ca ele vorbesc doar despre dragoste si cum majoritatea poetilor scriu despre dragoste, am ajunge la idea ca Eminescu a fost un poet lipsit de idei noi si nu este asa. Genialitatea lui Eminescu consta in introducerea de elemente mitice in teme amoroase; el se foloseste de mitologia greaca si romana pentru a realiza aceasta combinatie (nu trebuie uitat patriotismul lui Eminescu); mitul zburatorului apare in doaua poeme foarte cunoscute: Calin, file din poveste si Luceafarul, asta demonstreaza ca autorul da o foarte mare importanta culturii romanesti; Eminescu a scris, deasemenea, basme, doine si poezii inspirate din folclor.
Ca tot am vorbit de Calin, file din poveste si Luceafarul, aceste doua poeme contin versuri foarte erotice, dar Eminescu dinnou isi expune calitatile fiind erotic dar in acelasi timp decent, lipsit de obscenitate si chiar elegant in descriere.
A studiat in afara granitelor o vreme si cu toate astea nu si-a uitat radacinile si a respectat pana in ultimele clipe limba si traditiile romanesti, un exemplu pentru noi cei ce traim acum si care parca am uitat de Eminescu, si aici nu ma refer la numele si doua trei poezii ale sale, ma refer la spiritul Eminescu, ca aparator al culturii si al limbii romane care in ziua de astazi pierde teren vertiginos in fata "culturii" americanizate si tiganizate adoptata de poporul roman, "cultura" care i-ar fi intors stomacul pe dos pana si lui Eminescu daca ar fi vazut panorama (sau mai bine zis panarama) din Romania actuala.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitări pentru postare,Eminescu a fost întradevăr un geniu. Pe lăngă frumoasele poezi, şi încăntătoarea proză, nu trebuie uitate textele politice, care sunt extraordinar de profunde. Cu respect Cosmin

Alexandru Zatreanu spunea...

multumesc pentru comentariu si ma bucur enorm ca apreciezi geniul eminescu in totalitate.

Liliana spunea...

Felicitari pentru articol, Alexandru!

Alexandru Zatreanu spunea...

Multumesc Liliana