Nu credeam ca vre-o data in viata am sa spun asta dar situatia ma sileste sa o fac: Romania a murit! de ce? pentru ca romanul nu mai este roman, a disparut s-a metamorfozat ii este rusine de propria identitate (nu vreau sa jignesc pe cei care inca se identifica cu poporul si cultura romana).
Aceasta lipsa de identitate este o problema sociala care da nastere altor probleme; si apoi ne intrebam de ce Romania merge asa de rau, cand noi suferim o lipsa de identitate si de valori in clipa de fata incurabile, care ne fac egoisti si lipsiti de simt comun.
Sunt curios, daca s-ar face un sondaj intre romani, cati s-ar simti mandri ca sunt romani si cati dintre ei si-ar justifica coerent raspunsul? Sunt mandru ca sunt roman pentru ca Romania e o tara bogata si frumoasa? nu e singura; Sunt mandru pentru ca Eminescu e roman: cati tineri romani ar renunta la o ora de ascultat manele, sau orice alta muzica ca sa citeasca cateva versuri din eminescu sau poetul preferat? Numarul cred ca ar fi rusinos, mi-e rusine sa ma gandesc la el. Cati tineri stramba din nas cand aud un Tudor Gheorghe sau un Liviu Vasilica si cati se extaziaza cu Guta, Salam sau cine stie ce DJ; cifrele ar fi iarasi in defavoarea identitatii nationale; acestia sunt tinerii, viitorul, cei mai in varsta inca mai cred ca Romania este o tara frumoasa si bogata (asa i-au invatat sloganurile regimului predecembrist); si daca e bogata asta nu inseamna ca aceasta bogatie trebuie exploatata in favoarea noastra? Nu am fost lasati; e adevarat de la Decebal incoace ne-au furat toti, la 1601 nu l-au lasat pe Mihai Viteazul sa uneasca Romania de frica, dar dupa 1990,sau dupa 2000 cine ne-a mai furat cine nu ne-a mai lasat? ne-am furat noi insine, nu ne-am lasat noi insine.
dam vina pe politicieni ca sunt egoisti, ca vor totul pentru ei, dar omul de rand nu e egoist, nu vrea totul pentru el? solutia nu consta in schimbarea unor politicieni si atat, trebuie creata o identitate, o mentalitate, o unitate, un tel: cum sa existe unitate intre romani, cand nu ne respectam, nu ne identificam cu tara, ne consideram niste hoti si niste mafioti si parca ne mandrim cu asta, lasam ca alte culturi sa ne invadeze, ne batem joc de propia limba (folosim o groaza de cuvinte in engleza care exista si in limba noastra), valorile noastre sunt banii, femeile si puterea si doar vizionand stirile vedem ca tara noastra este un haos total in care egoismul este baza eticii noastre.
In momentul in care romanul isi va respecta fratele, cultura, tara, memoria nationala, abia atunci putem spune ca Romania incepe sa invie; si cand vorbesc de respect ma refer la micile mari lucruri: trebuie sa constientizam pana si faptul ca a arunca harti pe jos este o lipsa de respect fata de ceilalti, o lipsa de simt comun.
Problema este ca "romania" este departe de Romania si "romanul" nu stie nici de ce este roman, asa ca drumul pana la invierea Romaniei este lung sau s-a infundat. Romani, cautati! solutia e in voi.
Pe curand!
luni, 5 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Ai perfectă dreptate, din păcate. Dar, pentru că mai există şi un dar, îm cazul în care acest fapt ne consolează cu ceva, oamenii trăitori pe acest teritoriu pe care noi îl iubim şi îl numim Romănia, au fost dintotdeauna cam la fel. Cu mici puseuri, în care ne-am ridicat şi noi la înălţimea vremurilor, în rest am fost tot timpul sub nivelul vremurilor. cu respect Cosmin.
romanul la ora actuala este un egoist; unde este cel despre care vorbea Eliade si Iorga, cel primitor si binevoitor? unde este sentimentul de unitate, cu care ne-am mandrit atata timp, chiar si in perioada comunista? nu mai vorbesc de cel de la 1918; unde este acea capitala a Romaniei, simbol al culturii si acea generatie de oameni de cultura care sunt mai cunoscuti afara d3ecat in tara, despre care Eliade a spus ca a fost cea mai libera din Istoria Romaniei? eu cred de la recuperarea valorilor adevarate incepe escalada spre o Romanie mai civilizata.
respect comentariul si multumesc pentru opinie, cred ca pe o parte ai dreptate; Romania din "Balta Alba" a lui Alecsandri seamana destul de mult, social vorbind cu actuala romanie, dar aceea abia isi obtinuse independenta, incepea sa se cizeleze, era pe o linie ascendenta, actuala e in cadere libera.
Am fost incintata sa dau de blogul tau. Desi nu faci altceva sa expui cel mai curat discernamint, pare apropae o idee noua, o inovatie in lumea asta care care in degradare din ce in ce mai mult.
Am plecat din Romania in 1980...dar am pastrat un colt din ea in sufletul meu. Mi-am invata copii sa vorbeasca romaneste si acum nepotii...
As dori atit de mult ca tara mea sa propasasca...oamenii sa fie din nou oameni. A mai fost tara noastra saraca si altadata, dar oamenii au fost mai omenosi...si ospitalieri si buni la suflet.
Iti doresc succes in ceea ce faci...si la multi ani.
rodica iti multumesc pentru comentariu si pentru incurajari; inainte eram prea patriot si nu vroiam sa vad multe lucruri dar m-am schimbat si mi-am dat seama ca trebuie sa spun lucrurilor pe nume; cu toate astea continui sa fiu patriot; multumesc inca odata.
Trimiteți un comentariu